easy mobile web site builder

ΣΤΕΓΑΝΩΣΗ


Πολλοί μιλούν για μόνωση ταράτσας, αλλά εννοούν τη στεγανοποίηση ταράτσας (ή αλλιώς υγρομόνωση). Πρόκειται για δύο αρκετά διαφορετικές έννοιες, εξίσου χρήσιμες μεν, αλλά για διαφορετικές περιπτώσεις. Ουσιαστικά όταν θέλουμε προστασία από τη θερμοκρασία - δηλαδή το σπίτι μας να παραμένει δροσερό το καλοκαίρι και θερμό τον χειμώνα - χρειαζόμαστε θερμομόνωση, ενώ όταν το πρόβλημα είναι με υγρασίες(τρέχουν νερά), τότε πιθανόν απαιτείται στεγανοποίηση. 
Οι περιπτώσεις που δεν αρκεί υγρομόνωση είναι όταν δημιουργείται το φαινόμενο της υγροποίησης (λόγω συμπύκνωσης υδρατμών). Αυτό σημαίνει πως όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και το εσωτερικό του σπιτιού, η υγρασία του αέρα υγροποιείται εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας και δημιουργούνται υδρατμοί. Αυτοί συσσωρεύονται στο ταβάνι, με αποτέλεσμα σταδιακά να δημιουργείται υγρασία. Όπως εύκολα καταλαβαίνετε, εδώ δεν φταίνε νερά που περνάνε από την ταράτσα στο εσωτερικό, αλλά η διαφορά θερμοκρασίας. 
Εμείς χρησιμοποιώντας θερμογραφικές κάμερες μπορούμε να «δούμε» και να προσδιορίσουμε σημεία που οι μονώσεις κτιρίων χάνουν θερμότητα, ή υπάρχει πρόβλημα στεγάνωσης ή να ανακαλύψουμε κατασκευαστικά λάθη του κτηρίου. 
Είδη Στεγανοποίησης Ταράτσας
Κατά κύριο λόγω υπάρχουν δύο επιλογές για στεγανοποίηση ταράτσας, τα επαλειφόμενα και. η επικόλληση ασφαλτοπάνου.  

        ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΜΕ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΟ Η ΜΕ ΑΦΑΛΤΟΠΑΝΟ;                         

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα των επαλειφομενων έναντι των ασφαλτοπανων είναι πως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς ειδικά τα επαλειπτικά σιλανικών ρητινών θα συνεχίσουν να σας προστατεύουν για περίπου 15 χρόνια, ενώ συνήθως τα ασφαλτόπανα αρχίζουν να φθείρονται αρκετά νωρίτερα.
Εξίσου σημαντική είναι και η διαφορά του κόστους. Μια στεγανοποίηση ταράτσας με επαλειφομενα είναι πιο οικονομική, τόσο όσον αφορά την εργασία όσο και για τα υλικά.
 Τα επαλειφόμενα στεγανωτικά διακρίνονται για τον υψηλό συντελεστή διαπνοής τους, που σημαίνει ότι αφήνουν την ταράτσα να "αναπνέει". Αντιθέτως το ασφαλτόπανο λειτουργεί ως φράγμα υδρατμών, με αποτέλεσμα να μην αναπνέει η ταράτσα και να είναι πιθανότερη η αύξηση υγρασίας στον εσωτερικό του σπιτιού.
Επειδή τα ασφαλτόπανα δεν αναπνέουν, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγω περάσουν νερά από κάτω δεν θα μπορέσουν να στεγνώσουν και έτσι θα δημιουργηθούν υγρασίες στο ταβάνι. Αντιθέτως τα επαλειφόμενα αναπνέουν και έτσι σύντομα ότι νερά περάσουν θα στεγνώσουν.
Επίσης αν στα ασφαλτόπανα δημιουργηθεί βλάβη και περάσουν νερά, χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για την επισκευή. Αντίθετα με τα επαλειφόμενα απλά περνάτε ξανά 1-2 χέρια τοπικά!
Το χρώμα των ασφαλτοπάνων είναι πάντα σκούρο (ακόμα και λευκή ψηφίδα το αποτέλεσμα είναι σκούρο γκρι), κάτι που απορροφά σημαντικά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και ανεβάζει σημαντικά τη θερμοκρασία εντός του σπιτιού. Ουσιαστικά δηλαδή αυξάνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού, ενώ τα επαλειπτικά στην διατήρηση πιο φυσιολογικών θερμοκρασιών.
Όπως βλέπετε η στεγανοποίηση ταράτσας με επαλειφομενα έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα ασφαλτόπανα!  

Επαλειφόμενα

Για να έχουν καλό αποτέλεσμα τα επαλειφόμενα, καλό είναι να περαστούν δύο χέρια - ανάλογα την περίπτωση - με την κατανάλωση για τα 2 αυτά χέρια να κυμαίνεται στο 1-1,5kg ανά τετραγωνικό. Η κατανάλωση εξαρτάται από το είδος του επαλειφόμενου, τη μέθοδος εφαρμογής και κυρίως την υφιστάμενη επιφάνεια της ταράτσας σας (πόσο λεία ή ανώμαλη είναι).
 
Όσον αφορά τα υλικά, υπάρχουν 3 ειδών επαλειφόμενα στην αγορά. Κάθε κατηγορία βασίζεται σε διαφορετική χημική σύσταση, η οποία εν τέλει καθορίζει τον χρόνο ζωής, τις τεχνικές προδιαγραφές και το κόστος κάθε υλικού
 
 Ας δούμε συνοπτικά αυτά τα δυο είδη των επαλειφόμενων
 
- Πολυουρεθανικά:
Τα πολυουρεθανικά είναι μια μέση λύση, αν και από αρκετούς προβάλλονται ως τα ιδανικά. Η διάρκεια ζωής τους σπάνια ξεπερνά τα 10 έτη, όμως μετά από 1-2 καλοκαίρια θα αρχίσει να δημιουργείται το φαινόμενο της κιμωλίωσης, δηλαδή κατά την τριβή να παράγεται μια σκόνη σαν κιμωλία. Αυτό με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο έντονο και ο μόνος τρόπος να το αποφύγετε είναι η προσθήκη αλειφατικης πολυουρεθανης, αυξάνοντας όμως πολύ το κόστος

- Σιλανικών Ρητινών:
Επαλειπτικο Σιλανικων ΡητινωνΗ στεγανοποίηση ταράτσας με επαλειφομενα σιλανικών ρητινών . Καταρχάς για την εφαρμογή αυτών των επαλειπτικών δεν απαιτείται αστάρι , ενώ και η διάρκεια ζωής του συνήθως προσεγγίζει τα 15 έτη. Πρόκειται για ένα υλικό που μένει εντελώς ανεπηρέαστο από την έκθεση στον ήλιο και τις θερμοκρασιακές μεταβολές, επίσης για το FGL-Flex ST παρέχεται και 10έτη εγγύηση!